* Cel mai mare procesator de carne din SUA va suspenda achiziţiile de animale hrănite cu un supliment produs de "Merck"
Preţul futures al cărnii de vită în viu a crescut ieri, pe piaţa americană, până la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, după ce "Tyson Foods" Inc., cel mai mare procesator de carne din SUA, a anunţat că va suspenda achiziţiile de animale hrănite cu un supliment produs de "Merck & Co". Decizia "Tyson Foods" a venit după ce compania a descoperit, în fabricile sale, animale care nu mai puteau să meargă.
"Unii experţi în sănătate animală au sugerat că utilizarea suplimentului alimentar pentru animale Zilmax, cunoscut şi sub numele de zilpaterol, este o posibilă cauză a faptului că animalele nu pot merge", potrivit unei scrisori trimise de "Tyson" furnizorilor de bovine. Semnatarii acesteia menţionează: "Măsura provizorie de suspendare a achiziţiilor intră în vigoare în 6 septembrie, iar evaluarea problemelor este în curs de desfăşurare. Problema nu este una de siguranţă alimentară, ci de sănătate a animalelor, respectiv de asigurare a unui tratament adecvat bovinelor de care depinde activitatea noastră".
Pamela Eisele, purtător de cuvânt al "Merck", a afirmat că suplimentul alimentar este sigur, iar cercetările extinse arată că sunt normale "comportamentul şi mersul bovinelor alimentate cu Zilmax". Reprezentanţii producătorului acestui supliment au subliniat că societatea a oferit asistenţă tehnică - prin experţi interni şi externi - care să ajute oficialii "Tyson" să înţeleagă "ce stă în spatele cazurilor din firmă".
Preţul cărnii de vită în viu cu livrare în octombrie a urcat cu 2,4% la ora 08.29, la Chicago Mercantile Exchange, ajungând la 1,2768 dolari livra (o livră = aproape 500 grame). Nivelul este cel mai ridicat din martie până în prezent. De la începutul anului până în 7 august, preţul acestei materii prime a