Oamenii de stiinta au reusit sa descifreze unul dintre marile mistere ale Universului. Astronomii au elucidat o enigma veche de 40 de ani, cu ajutorul telescopului spatial Hubble, referitoare la provenienta fluxului de gaze Maggelan din jurul Caii Lactee.
Cele doua galaxii pitice, denumite Marele si Micul Nor al lui Magellan, se gasesc in fluxul de gaze care se intinde in jurul galaxiei noastre, Calea Lactee, potrivit The Hindu.
De la descoperirea fluxului de gaze de catre telescoapele radio de la inceputul anilor '70, astronomii s-au intrebat daca gazul provine de la una sau de la ambele galaxii-satelit.
Noile observatii ale telescopului spatial Hubble au dezvaluit faptul ca cea mai mare parte a gazului se scurge din Micul Nor Magellanic de aproximativ 2 miliarde de ani, iar a doua regiune a fluxului isi are originea mai recenta din Marele Nor Magellanic.
Astronomii condusi de Andrew Fox de la telescopul spatial din cadrul Institutului de Stiinte Baltimore, Statele Unite au determinat sursa gazului cu ajutorul spectografului telescopului Hubble, reusind sa masoare cantitatea de elemente chimice grele, cum ar fi oxigenul si sulful din sase regiuni de-a lungul fluxului Magellan.
Ei au detectat elementele grele datorita modului in care ele absorb lumina ultravioleta. Echipa de cercetatori a depistat o cantitate mica de oxigen si sulf in cea mai mare parte a fluxului Magellan, asemanatoare cu nivelul din Micul Nor Magellanic.
"Ceea ce este interesant este faptul ca toate celelalte galaxii-satelit din apropierea Caii Lactee si-au pierdut gazele lor. Norii lui Magellan au fost capabili sa-si pastreze gazul", a spus Fox.
Oamenii de stiinta au reusit sa descifreze unul dintre marile mistere ale Universului. Astronomii au elucidat o enigma veche de 40 de ani, cu ajutorul telescopului sp