Cercetatorii de la NASA au facut o descoperire mai putin obisnuita: o planeta roz ce graviteaza in jurul unei stele precum Soarele, insa originile sale raman un mister. Exoplaneta se gaseste la distanta de 57 de ani-lumina de Pamant.
Cercetatorii au reusit sa captureze direct imaginea acestei planete roz, folosindu-se de telescopul Subaru din Hawaii, potrivit National Geographic.
Planeta este un gigant de gaz, iar culoarea sa indica faptul ca ea este acoperita de mai putin nori decat alte exoplanete observate.
"Daca am putea calatori pe aceasta planeta gigant, vom vedea o lume stralucitoare care provine de la formarea sa", a spus Michael McElwain, astrofizician la Centrul Goddard Space Flight al NASA din Maryland.
Este una dintre putinele exoplanete care au putut fi fotografiate direct de catre un telescop. Gigantul de gaz are o temperatura de aproximativ 237 de grade Celsius si nu ar fi un loc prea placut pentru a-l vizita, potrivit cercetatorilor.
Aceasta planeta roz denumita GJ 504b este de aproximativ de dimensiunea planetei Jupiter, dar are o masa de cateva ori mai mare decat aceata.
Astronomii au observat ceva neobisnuit la aceasta planeta, care este situata la o departare de aproximativ 6,5 miliarde de kilometri de steaua sa, de 43,5 ori distanta dintre Pamant si Soare.
Acest lucru reprezinta o mare problema pentru cercetatori, deoarece sunt contestate astfel teoriile actuale de formare ale planetelor. Modelul actual poarta denumirea de teoria acumularii de baza.
"Aceasta este una dintre cele mai dificile planete, in ceea ce priveste explicatia formarii sale. Descoperirea ne determina sa consideram teorii alternative de formare a planetelor", a spus cercetatorul Markus Janson
Cercetatorii de la NASA au facut o descoperire mai putin obis