Veste bună pentru procesatori, veste proastă pentru fermieri şi totodata pentru cetăţenii judeţului Argeş. Producţia foarte bună la grâu, de circa 3100 kilograme la hectar, a făcut ca
preţul pe kilogramul de grâu să fie foarte mic. Deoarece nu au unde să îl depoziteze, agricultorii sunt determinaţi să vândă grâul la un preţ de nimic, de cele mai multe ori neacoperindu-şi investiţia, după câte ne-a explicat directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Marius Stroescu. Procesatorii sunt singurii care au de câştigat. Cumpără grâul la un preţ mult mai mic decât anul trecut, iar pâinea rămâne la aceeaşi valoare pe piaţă.
Sunt forţaţi să vândă grâul pentru că nu au unde să îl depoziteze
Anul acesta este unul foarte bun din punct de vedere agricol, iar aici ne referim la culturile de grâu, orz, porumb şi rapiţă. O veste bună într-adevar, dar preţul la grâu este de 0,58 – 0,65 lei/ kilogram, iar agricultorii nu scot, câţi bani au investit în cultura de grâu. De ce sunt nevoiţi să vândă, dacă preţul este atât de scăzut? Sunt forţaţi să vândă producţia de grâu pentru că nu au unde să depoziteze grâul, după cum ne-a explicat Stroescu, directorul APIA. Anul trecut, preţul la grâu era de 0,85 – 0,90 şi, deşi a fost o cultură slabă, fermierii au avut de câştigat de pe urma producţiei de grâu. ,,Procesatorii sunt cei care au de câştigat din toată această afacere. Ei cumpără ieftin, iar preţul de vânzare al unei pâini este acelaşi, când ar trebui să fie preţul pe o pâine de 0,60 de lei. Agricultorii au investit mai mult decât au câştigat pentru că sunt nevoiţi să vândă. Nu au unde să îşi depoziteze producţia de grâu“, ne-a explicat Marius Stroescu, directorul APIA. Producţia pe hectar la grâu a fost de circa 3100 kg/ha, ceea ce reprezintă o creştere de 32% faţă de anul 2012; la orz este înregistrată o creştere de 40% faţă de anul