Fructele şi legumele roşii sunt bogate în antioxidanţi, precum licopen şi antocianină, care protejează organismul contra cancerului, diabetului zaharat, artritei şi disfuncţiei erectile.
Alimentele roşii conţin vitamine şi minerale, care ajută la transformarea carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor în energie utilizabilă pentru organism. Pe lângă acestea, fructele şi legumele roşii au antioxidanţi, care luptă împotriva bolilor prin combaterea efectelor radicalilor liberi, scrie livestrong.com.
Spre exemplu, licopenul are un rol important în reducerea apariţiei bolilor de inimă, dar şi a cancerului pancreatic, de prostată şi ovarian. Alături de licopen, în alimentele roşii se găseşte antocianina, cunoscută pentru capacitatea sa de a reduce celulele canceroase, dar şi de a stimula producţia glutationului, antioxidant cu rol în eliminarea toxinelor şi protejarea memoriei.
Iată o listă cu cele mai sănătoase alimente roşii care pot preveni bolile:
Căpşunile
„Căpşunile sunt o sursă bună de acid folic, care menţine sănătatea inimii şi îmbunătăţeşte fertilitatea femeilor“, spune nutriţionistul Lona Sandon, purtător de cuvânt al Asociaţiei Americane de Dietă.
Căpşunile sunt bune şi pentru că sunt o sursă de vitamina C, iar printre beneficiile acestei vitamine se numără şi creşterea eficienţei sistemului imunitar.
Cireşele
„Cireşele sunt bogate în fibre, vitamina A şi potasiu“, spune nutriţionistul Felicia Busch. Astfel, aceste fructe ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale scăzute, precum şi la reducerea durerilor şi inflamaţiilor. Totodată, luptă împotriva diabetului zaharat, cancerului, artritei şi gutei.
Merişoarele
„Studiile de laborator au demonstrat că merişoarele distrug celulele canceroase“, a spus nutriţionistul Lona Sandon. Ea a adăugat că, datorită antioxidanţilor din compoziţia lor, merişoar