Festivalul vânătoresc „Vânătoare la ceaun” este programat să de desfăşoare duminică, 18 august, la Băile Figa. La startul vânătorii se vor aşeza 11 echipe reprezentând asociații de vânătoare din județele: Harghita, Maramureș, Cluj, Suceava , Mureș, Sălaj, Neamț si Bistrița-Năsăud. -AA+A
11 echipe vor „vâna la ceaun” în cadrul Festivalului Vânătoresc de la Figa De asemenea, la concursul de stârnit taurul de cerb aflat în perioada boncănitului din mijloace tradițional- vânătorești „Muget de cerb” s-au înscris 5 vânători reprezentând asociații de vânătoare din județele Harghita, Suceava și Bistrița-Năsăud. Aceștia vor folosi ca mijloace tradiționale de provocare a cerbului mascul scoica, cornul, trahheea uscată de cerb și cornul.
Printre membrii juriului de anul acesta la secțiunea culinară (gătit carne de vânat la ceaun) se află și Ionuț LUPU, semifinalist al showului tv TOP CHEF de la Antena 1.
Ce spune regulementul?
Potrivit preşedintelui acestui festival, Sorin Gârjan, echipele participante vor găti la ceaun după o reţetă proprie (care desigur poate rămâne secretă) sosul vânătoresc din carne de vânat, preparatul rezultat, după jurizarea de rigoare, urmând a fi degustat vânătoreşte de către doritorii prezenţi la serbarea câmpenească prilejuită de sărbătoarea beclenarilor.
Participanţii vor găti sosul vânătoresc cu ajutorul dotărilor personale ( ceaun, ingrediente specifice reţetei : carne de vânat, legume, condimente, eventual salate ori murături, lemne de foc de anumite esenţe dacă reţeta o impune, etc.) cu condiţia ca toate ingredientele folosite să fie proaspete şi optime consumului.
Organizatorii vor pune la dispoziţia fiecărei echipe participante un perimetru, lemne de foc, vesela de unică folosinţă (farfurii şi tacâmuri de plastic) precum şi pâinea necesară. De asemenea, organizatorii vor asigura şi mobilierul minim necesar