Pro Tv a ieşit din lista canalelor cu transmisie obligatorie. Cine va dori să recepteze cel mai popular post românesc va achita bani în plus. Marii operatori de cablu vor percepe un cost modic, în timp ce ceilalţi ar putea scoate pur şi simplu Pro Tv din grilă.
Ce face primul patron de presă liberă de douăzeci şi ceva de ani? Trăieşte într- un turn de cleştar (dă interviuri o dată la cinci ani şi se lasă fotografiat o dată la zece). Taie şi spânzură. Şi îi iese cam tot. Ultima sa mişcare promite să producă o revoluţie pe piaţa televiziunilor din România.
Este vorba despre scoaterea celui mai popular post de televiziune românesc, Pro Tv, din sistemul must-carry, scrie revista Capital. Acesta este un sistem care obligă firmele de cablu să preia gratuit cele 25 de canale TV româneşti, în funcţie de audienţe.
Deşi normal ar fi să apară în această listă, postul ProTv va fi scos, iar pentru vizionarea sa operatorii de cablu vor trebui să achite un tarif suplimentar. Numai că nu toţi vor plăti la fel, datorită unei condiţii impuse de Sârbu. Astfel, micii operatori de cablu, adică toţi în afara RCS&RDS, UPC, Romtelecom şi Digital Cable Systems vor trebui să achite un euro (plus TVA)/ abonat/ lună, pentru a recepţiona acest post. Este vorba de operatori care au mai puţin de 300.000 de clienţi.
În schimb, marile companii primesc o reducere de 66%. După aplicarea discountului, costul ce revine acestora pentru fiecare abonat devine modic – circa 1,5 lei.
Opţiunea micilor operatori: fără Pro Tv
În general, preţul minim al abonamentului TV de bază este de 25 de lei. În urma deciziei lui Sârbu, orice operator din provincie, care nu are 300.000 de clienţi, va trebui să scumpească preţul abonamentului cu 15%-20%, ca să permită clienţilor să vizioneze Pro Tv. O cale aproape sigură spre faliment. Adrian Mărgescu, directorul firmei Pan Electro, din Feteşti