Aparatele cu jet de aer cald cresc riscul de contaminare cu microbi şi zgomotul lor conduce la deficienţe de auz. Cel puţin aşa arată rezultatele unui studiu publicat de „Daily Mail”.
Uscătoarele de mâini au fost montate în toaletele publice pentru a preveni răspândirea microbilor şi pentru a grăbi procesul de curăţare a mâinilor. În ciuda acestor avantaje menţionate de producători, unii cercetători susţin că aparatele cu jet de aer cald cresc numărul bacteriilor de pe mâini şi afectează auzul.
Prosoapele de hârtie versus uscătoarele de mâini
Experţii au descoperit că microbii se răspândesc cu uşurinţă atunci când ai mâinile ude. „Rezultatele studiilor ne arată că palmele ude, clătite în prealabil, transferă aproximativ 1.000 de bacterii de la o suprafaţă la alta“, explică microbiologul Karen Clark.
Chiar dacă producătorii de şerveţele au încercat să profite de situaţie şi să demonstreze că prosoapele de hârtie sunt cea mai eficientă soluţie atunci când vine vorba de igienă, studiile ulterioare au arătat contrariul. Asemenea uscătoarele, şervetele de baie cresc ricul de contaminare cu microbi.
Nu vă frecaţi mâinile!
Cei mai mulţi dintre utilizatorii acestor aparate îşi ating palmele pentru a grăbi procesul de uscare. Greşit. Concluziile experimentului comandat de compania Dyson şi realizat de cercetătorii Universităţii din Bradford au arătat că acest gest nu face decât să aducă microbii din piele la suprafaţă.
Numără până la 20
Aceiaşi specialişti recomandă utilizatorilor să-şi ţină mâinile sub curenţii de aer cald timp de 20 de secunde, chiar dacă procesul de uscare propriu-zis nu durează mai mult de 10 secunde. „După ce vă uscaţi mâinile, ştergeţi-vă cu un prosop de hârtie“, punctează Cutler, autorul studiului citat de publicaţia „Daily Mail“.
Dezavantajele zgomotului
În urmă cu o lună, special