Cercetătorii încearcă să antreneze câinii pentru a descoperi cancerul ovarian.
Oamenii de ştiinţă speră că simţul olfactiv dezvoltat al câinilor, cât şi analizele chimice şi tehnologia modernă vor contribui la creşterea ratei de supravieţuire în faţa acestei boli, care este foarte greu de depistat.
Folosind sânge şi ţesuturi donate de pacienţi, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania antrenează trei câini pentru a mirosi compusul care indică prezenţa cancerului ovarian.
Dacă animalele vor reuşi să izoleze markerul chimic, cercetătorii vor reuşi apoi să pună la punct un senzor similiar.
Peste 20.000 de femei americane sunt diagnosticate cu cancer ovarian în fiecare an. Când este descoperită repede, boala este curabilă în 90% din cazuri. Însă acest lucru se întâmplă destul de rar, deoarece simptomele - îngrăşare, balonare şi constipaţie - trec neobservate de multe ori.
Dacă boala este descoperită după ce s-a răspândit în corp, rata de supravieţuire pe o perioadă de cinci ani scade la 40%.
Folosirea câinilor pentru descoperirea cancerului a mai fost implementată şi în cazul suferinzilor de cancer la vezica urinară, în Marea Britanie, în urmă cu nouă ani.
"Dacă vom reuşi să descoperim amprenta chimică, atunci vom reuşi să punem pe picioare un sistem de testare foarte eficient", a spus Cindy Otto, directorul centrului care se ocupă cu această cercetare.
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO: Autonomie cu forța. Regionalizarea îi întărâtă pe radicalii maghiari
Dragnea și baronimea USL, nou asalt contra Agenției Naționale de IntegritateȘpaga de 1 milion de euro. Judecătoarea stresată a făcut avere din eliberarea infractorilor și din sporuri
TOP 3 ARTICOLE POPULARE: O ROMÂNCĂ SUPERBĂ va fi unul dintre "ÎNGERII" VICTORIA'S SECRET | GALERIE FOTOHoroscopul lui Dom Profesor: Astăzi sunt