O echipă de cercetători demontează mitul celor nouă luni de sarcină, argumentând că femeile pot deveni mame chiar şi cu cinci săptămâni mai târziu decât data preconizată de medici.
Durata sarcinii diferă de la o femeie la alta, avertizează specialiştii, amintind că aceste variaţii pot ajunge până la cinci săptămâni, aşa cum arată rezultatele unui studiu citat de publicaţia britanică „The Independent“.
Chiar dacă nu era o noutate faptul că durata sarcinii poate varia între 37 şi 42 de săptămâni, aceste oscilaţii au fost puse, într-o primă fază, pe seama metodelor ineficiente utilizate de cadrele medicale.
Astfel, medicii calculează data naşterii bebeluşului pe baza datei la care a început ultima menstruaţie plus încă 280 de zile. Desigur, scenariul variază de la caz la caz, motiv pentru care 70% din femei nasc cu 10 zile mai târziu decât estimează specialiştii din domeniu.
În ciuda acestor supoziţii, un grup de cercetători din cadrul Institutului Naţional de Cercetare pentru Ştiinţe Biologice a reuşit să determine, cu precizie, data la care o femeie rămâne însărcinată, cu ajutorul probelor de urină.
Pe baza testelor efectuate pe un grup format din 125 de femei, specialiştii americani au descoperit că durata medie a intervalului dintre ovulaţie şi naşterea propriu-zisă este de 268 de zile. Mai mult, aceştia au constat că diferenţa de durată a sarcinii variază până la 37 de zile, în funcţie de femeie. „Suntem surprinşi de constatările făcute, deoarece am pus întotdeauna aceste variaţii ale duratei sarcinii pe seama erorilor de natură medicală“, a declarat Anne Marie Jukic, unul dintre autorii studiului.
Durata sarcinii la femei poate fi afectată de numeroşi factori, avertizează specialiştii, printe care vârsta şi greutatea acesteia. Astfel, femeile mai în vârstă nasc mai târziu. La fel şi reprezentantele sexului feminin care au cântăr