În august 2009, localitatea vâlceană Ocnele Mari se afla sub incidenţa codului roşu după ce tavanul unei caverne (n.r- o fostă exploatare de sare) s-a prăbuşit, iar saramura a inundat o parte din terenurile şi locuinţele oamenilor.
În urmă cu cinci ani, în Câmpul I de sonde din Ocnele Mari s-a format un crater cu o adâncime de 200 metri şi o suprafaţă de prăbuşire de 12 000 metri pătraţi. Saramura care a ieşit la suprafaţă a ajuns până în satul Cosota, unde s-a construit un bazin de retenţie pe Pârâul Sărat.
Zile întregi, autorităţile au monitorizat nivelul saramurei scurse în bazin, iar mai multe familii au trăit cu frica că vor fi evacuate. De altfel, în primele zile de la instituirea codului roşu, doua dintre familii din sat au fost evacuate.
În 2013, în Ocnele Mari, au mai rămas puţine indicii despre ceea ce s-a întâmplat acum câţiva ani.
Primarul localităţii, Petre Iordache Iordache susţine că fenomenul este atent monitorizat şi că nu mai există pericol de prăbuşire întrucât s-a trecut la umplerea cavernelor cu pământ sau steril.
“ Ne-am luptat să avem planul urbanistic general pentru a şti exact care sunt zonele cu probleme. La noi se cunoaşte exact unde poţi, sau nu, să pui capul pe pernă. Pentru celelalte câmpuri se aplică alte metode: rambleiere cu materiale solide. Se bagă material solid în grota cu saramură, iar saramura iese controlat la suprafaţă şi o distribuim la combiant, la Oltchim. Se monitorizează în continuare cu aparatură specială, la milimetru, orice mişcare tectonică. Acum mai sunt mişcări din cauza unor lucrări miniere, atunci când se schimbă etajele în minele de sare, dar foarte uşoare
Petre Iordache, primarul localităţii Ocnele Mari
În Ocne sunt în total patru câmpuri de exploatare a sării. În Câmpul I şi Câmpul II, activitatea de explo