de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
15 august 2013 22:50
3 vizualizari
A-A+
Căciula, ţolul, fluierul şi toiagul i definesc pe ciobanii din Tilişca de ani de zile. Asta spun oamenii locului, care, ieri, au luat parte la cea de–a noua ediţie a "Sărbătorii Oierilor". Dacă e Sfnta Maria, e Tilişca. E lege ca n fiecare an, pe 15 august, fiii plecaţi n alte părţi să se ntoarcă acasă, iar locuitorii să se adune şi să ncingă dansuri pe cntecele populare ale ansamblurilor populare prezente. De altfel, turiştii pot face un popas să descopere, odată cu portul tradiţional, şi bulzul ciobănesc, tocăniţa de miel ori porc a Mărginimii Sibiului.
Încă de multă vreme, principala preocupare a locuitorilor din comuna Tilişca era oieritul. Dis-de-dimineaţă şi până seară, păstoritul le era singura ocupaţie. El le punea hrana pe masă şi venea odată cu dragostea şi pasiunea pentru creşterea ovinelor. Nici astăzi lucrurile nu diferă prea mult. Aproximativ 20.000 de oi mai numără împreună cele două sate ale comunei, Tilişca şi Rod, iar oamenii nici acum nu şi-au isprăvit iubirea pentru animalele cu care au crescut. Căci din tată în fiu merge această pasiune. "Majoritatea suntem numai cu oile.Toţi suntem ciobani aici. Nu pot să zic că înainte erau mai multe oi, că nici condiţiile nu erau aşa potrivite. Cu transhumanţa era foarte greu", ne povesteşte Maria Popa, una dintre gospodinele care a pregătit bucatele servite la prânz, la Căminul Cultural din Tilişca. Femeia estimează circa 100.000 de oi care provin din Tilişca. Dar ele nu sunt toate crescute în comună, fiind oameni care pleacă de aici pe meleagurile bănăţene sau dobrogene. "Cum a putut fiecare. Aşa au umplut ţara cu Mărginimea noastră", mai spune Maria.
Iacob Cătoiu, cetăţean de onoare
"Sărbătoarea Oierilor" a început ieri încă de la ora 10. Atunci, oficialităţ