Articolul cu care se încheie seria dedicată scânteietoarei Andaluzii prezintă Almeria, oraş situat pe coasta Mării Mediterane, important port încă din vremea romanilor.
A fost numit de arabi „oglinda mării” şi este situat la doar 114 kilometri de Malaga. Venind cu maşina dinspre Malaga spre Almeria, prima impresie vizuală a fost izbitoare. Şi nu la frumuseţea zonei mă refer, absolut incontestabilă, ci la sentimentul straniu, inspirat de şarpele gri ce dubla, pur şi simplu, unduirea albastră a Mediteranei! Şarpele gri era, de fapt, o mare de plastic! La asta nu v-aţi fi aşteptat, nu-i aşa? Ei bine, în regiunea Almeria, sunt zeci de mii de sere care produc zeci de mii de tone de legume şi fructe, cea mai mare parte a acestora fiind pentru export. Sunt diferite de cele româneşti în sensul că sunt considerabil mai mari, îmbrăcate cu o pânză de sac gri, cu aspect opac. Aceastea împânzesc peisajul Almeriei din motivele pe care le voi explica mai jos. Spania are peste 5 milioane de hectare deşertice. În acelaşi timp, duce lipsă cronică de apă. Poate suna foarte descurajant pentru un român nu-i aşa? Pentru spanioli a reprezentat imperativul de a găsi soluţii. Şi le-au găsit! Astăzi Spania este o mare forţă agricolă. Relieful arid ce părea imposibil de îmblânzit, a devenit productiv prin construirea de sisteme de irigaţii şi prin înfiinţarea exploataţiilor agricole de tip huertas, adică nişte ferme mari în care se cultivă legume, orez, citrice. Printr-o agricultură practicată inteligent Spania a devenit numărul unu in producţia de roşii din Uniunea Europeana, atât din punctul de vedere al cantităţii, cât şi al profitului obţinut la hectar, iar Almeria are cea mai mare suprafaţă de suprafaţă de solarii din lume, de aproape 30.000 de hectare! În Almeria sunt cultivaţi şi măslini din abundenţă, iar preţioasele fructe din care se face uleiul de măsline datorită căruia Spa