Astăzi vorbim despre Samsung, Apple, HTC, Lenovo sau BlackBerry. Dar în trecut aceste firme erau ca şi inexistente pe piaţa telefoanelor mobile. Cel puţin în România, alte firme deţineau şefia şi telefoanele lor erau populare.
Mitsubishi
Probabil că ştiţi această firmă după maşinile pe care le face. Dar era o vreme când Mitsubishi Trium era un fel de vedetă a telefoanelor mobile, mai ales că într-un ecosistem în care cărămizile negre erau norma, Mitsubishi veneau în culori.
Dar Mitsubishi nu mai produce telefoane mobile din 2008. În 2007, firma vânduse 2 milioane de terminale, pe care începuse să le comercializeze doar în Japonia. Mitsubishi se retrăsese din SUA din 2001. Totul era făcut sub corporaţia Mitsubishi Electric, care se ocupa de produse electronice şi electrocasnice, dar şi de telefoane mobile. Le-au produs din 1999 pentru operatorul japonez NTT DoCoMo.
Poate printre cele mai populare telefoane de la Mitsubishi au venit din seria Trium. Acestea au fost Aura, Cosmo, Galaxy, Mondo, Aria, Astral sau Mars.
De exemplu, Mitsubishi Trium Mars era un telefon simplu, lansat în 2000, fără conexiuni la internet şi care putea suna şi da SMS-uri, având o baterie de 800 de miliamperi.
Telefoanele Mitsubishi.
Siemens
Siemens a produs telefoane mobile până în 2005, când s-a produs fuziunea cu taiwanezii de la 2005. Ultimele telefoane Siemens, AL21, A31 şi AF51 au fost lansate în noeimbrie 2005.
Primele telefoane mobile Siemens, Mobiltelefon C1 au fost lansate în 1985, iar în 1997 au lansat primul telefon cu ecran colori, S10. Era capabil să afişeze roşu, verde, albastru sau alb. În 2000, Siemens a achiziţionat divizia mobila a Bosch şi a lansat primele telefoane mobile capabile să ruleze mp3-uri şi să suporte un card.
În 2003 Siemens a lansat primul său telefon mobil cu sistem de operare Symbian, SX1, iar