de C. MIERLUŞCĂ
18 august 2013 23:16
1 vizualizare
A-A+ Face parte din fam. Panaceae. Este o cereală cultivată încă din Antichitate c anutreţ pentru animale. Plinisu din sec. I e.n vorbeşte în scrierile lui că ovăzul era folosit în alimentaţie de germani pentru prepararea grişurilor, a pâinii şi a băutorilor alcoolice.
Înfloreşte în perioada iunie-august. Fructele sunt boabe care conţin proteine, grăsimi, celuloză etc.
Este folosit în alimentaţia copiilor şi adulţilor care ţin un regim dietetic, fiind consumat sub formă de făină, cafea (surogat). În medicină este folosit pentru tratarea de cancer alături de alte preparate cum sunt suc de orz verde. Ovăzul se poate pune la încolţit. Când plantele ajung la 15-20 cm, se spală bine şi ? amestecate cu apă se pun în mixer şi apoi în centrifugă. Sucul obţinut se ţine la rece şi se consumă de trei ori pe zi, câte un pahar. Se poate dilua cu suc de mere sau apă.
Pentru tratarea astmului, a asteniei şi insomniilor, se va prepara o tinctură din seminţe nedezvoltate, pasate, peste care se toarnă ţuică de fructe. Se lasă la macerat 10 zile, timp în care se agită zilnic. Se strecoară printr-un tifon şi se introduce în sticle închise la culoare. Se administrează câte 20 de picături de 3 ori pe zi, înainte de mese. Pentru tratarea insomniei, se administrează înainte de culcare. Extern, se foloseşte în spondilită anchilozantă, artroza şoldurilor. O mână de paie de ovăz se fierbe 30 minute în 10 l de apă, amestec ce se introduce apoi în apa de baie care durează jumătate de oră. Se face o cură de 21 de băi. Se repetă după patru luni. Saltelele cu ovăz sunt foartze indicate copiilor sau adulţilor care suferă de nervozitate. Se foloseşte în special pleava de ovăz.. de C. MIERLUŞCĂ
18 august 2013 23:16
1 vizualizare
A-A+ Face parte din fam. Panaceae. Este o cereală cultivată încă din Antic