Iranul deţine circa 18.000 de centrifuge dintre care peste 10.000 în activitate, a declarat ieri Fereydoon Abbasi Davani, fostul şef al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), confirmând cifrele prezentate în luna mai de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Sursa: EPA
“La începutul lunii Mordad (23 iulie), deţineam 17.000 de centrifuge de primă generaţie, dintre care mai mult de 10.000 sunt în activitate şi 7.000 gata să intre în activitate", a declarat Abbasi Davani, citat de agenţia Isna, în timpul transferului de putere către Ali Akbar Salehi, numit de noul preşedinte Hassan Rohani la şefia OIEA.
“Circa 1.000 de centrifuge din a doua generaţie au fost de asemenea instalate şi gata să intre în activitate", a adăugat el, citat de Agerpres. În mai, raportul AIEA evoca 17.600 centrifuge instalate, din care 16.590 de primă generaţie şi 1.000 din a doua generaţie.
Iranul afirmă că îmbogățește uraniu în proporție de 5% şi 20% în scopuri paşnice. Oficialii iranieni declară că îmbogăţirea uraniului la 20% este destinată producţiei de combustibil pentru reactorul de cercetare şi medical de la Teheran. Dar Israelul, considerat singura putere nucleară din regiune, şi ţările occidentale acuză Iranul că încearcă să obţină arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pe 7 august că Iranul foloseşte 7.000 de noi centrifuge pentru programul său nuclear, dintre care o mie de tip nou, apelând la întărirea sancţiunilor şi evocând “ameninţări explicite cu operaţiuni militare" pentru ca Iranul să cedeze asupra programului său nuclear.
Pe 14 iulie, Netanyahu avertizase la o televiziune americană că Israelul ar putea interveni militar înaintea Statelor Unite împotriva programului nuclear iranian, calificându-l pe noul preşedinte Hassan Rohani “