Scăderea consumului a frânat creşterea economică, dar statisticile arată reducerea vânzărilor doar la alimentele procesate, pline de E-uri şi de ingrediente obţinute în laborator. Practic, până şi cifrele PIB au fost intoxicate de alimentele procesate cu chimicale.
În trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut (PIB) a avut o creştere anemică, de numai 0,3% faţă de trimestrul anterior, cu toate că principalele motoare – industria şi exporturile – au consemnat avansuri de peste 6%.
Cauza frânării economiei a fost scăderea consumului, pusă de analiştii economici pe seama scăderii puterii de cumpărare a populaţiei.
Dar la o privire mai atentă asupra statisticilor oficiale se poate observa că scăderile care s-au accentuat în fiecare lună din cel de-al doilea trimestru sunt consemnate în special la alimente. Mai exact, la alimentele procesate, pentru că Institutul Naţional de Statistică (INS) analizează cifrele de afaceri ale comercianţilor, în magazine, nu şi vânzările fermierilor din pieţele agroalimentare.
Şi, cum majoritatea alimentelor procesate conţin vestitele E-uri şi alte ingrediente obţinute pe cale chimică, am putea deduce că românii s-au cam săturat de aceste gunoaie vândute pe post de alimente şi au „evadat“ din hipermarketuri, preferând să-şi umple frigiderele cu produse proaspete din pieţele ţărăneşti.
Afaceri pe minus în tot semestrul I
Declinul industriei alimentare se vede atât la nivelul vânzărilor, cât şi la producţie. Spre exemplu, potrivit datelor centralizate la INS, în niciuna din primele şase luni ale acestui an, raportat la anul de referinţă 2010 (când se considera că am ieşit din cea mai severă recesiune), afacerile comercianţilor de alimente nu au ieşit pe plus.
Producţia a avut fluctuaţii în „coridorul“ +/-2%, luna iunie consemnând un minus de 2,6% faţă de luna anterioară. Şi pentru lactat