Bălţi cu apă puternic radioactivă au fost descoperite în apropierea unor rezervoare de stocare a lichidului contaminat la centrala nucleară japoneză avariată de la Fukushima, au anunţat compania de electricitate Tokyo Electric Power şi Autoritatea pentru reglementare nucleară, citate de AFP.
Radioactivitatea măsurată la aproximativ 50 de centimetri deasupra acestor bălţi era de aproximativ 100 milisieverţi pe oră, un nivel foarte ridicat care îi împiedică pe lucrători să se apropie prea mult de ele, a precizat aceeaşi sursă.
Un angajat al TPECO, societatea care administrează centrala devastată de tsunami din 11 martie 2011, a descoperit luni, în jurul orei locale 09.50 (03.50, ora României) că apa se scurgea printr-o valvă şi că se formaseră bălţi.
Această apă provine dintr-un rezervor de stocare, iar scurgerea continua marţi dimineaţa, potrivit Tokyo Electric Power (TEPCO), care a afirmat însă că apa contaminată nu s-a scurs în Oceanul Pacific.
Un mic zid amplasat în jurul rezervoarelor de apă ar fi trebuit să oprească lichidul în caz de scurgeri. Totuşi, s-ar putea ca unele valve să fi fost lăsate deschise, ceea ce a permis apei radioactive să se scurgă, de unde şi apariţia bălţilor în afara acestui spaţiu închis.
Autoritatea pentru reglementare nucleară situează acest ultim incident la nivelul 1 al scalei internaţionale a evenimentelor nucleare (Ines, de la 0 la 7), ceea ce corespunde unei "anomalii". Aceasta nu a constatat totuşi vreo schimbare în nivelul de radioactivitate la o anume distanţă de bălţi.
"Am ordonat TEPCO să cerceteze care este rezervorul aflat la originea scurgerii pentru a o bloca", a anunţat autoritatea.
TEPCO a început să pompeze apa din bălţi luni, la ora locală 19.00 (13.00, ora României), în ritm de un metru cub pe oră.
Gestionarea apei radioactive (stocată în sute de cisterne enorme amp