Cei care doresc să îşi cumpere o locuinţă sunt sfătuiţi de specialişti să consulte un inginer constructor sau un expert tehnic autorizat, pentru a nu se trezi într-o casă căreia îi pică tavanul. Sursa: EVZ
Nu de puţine ori, cumpărătorii creduli au descoperit, după ce au virat banii în contul vânzătorilor, că locuinţa tocmai achiziţionată nu îndeplineşte standardele legale privind calitatea lucrărilor.
De la bucăţile de tavan care au căzut peste locatarii din anumite imobile ANL, la pereţi prin care se poate auzi cu uşurinţă ce fac vecinii, toate aceste situaţii neplăcute pot fi evitate dacă înainte de semnarea actelor se face o expertiză tehnică a locuinţei. „Cumpărarea unei locuinţe fără un sfătuitor avizat este foarte riscantă. La orice achiziţie de acest gen este bine să se ceară sfatul unui specialist”, spune Cristian Onofrei, inginer constructor.
Cât costă verificarea
Costurile unei asemenea operaţiuni variază de la expert la expert şi sunt cuprinse între 0,5 şi 5 euro/mp de suprafaţă totală construită. Astfel, pentru un apartament cu o suprafaţă totală de 50 de mp, clientul va scoate din buzunar între 25 şi 250 de euro.
Tarifele practicate depind şi de mărimea sau complexitatea clădirii, ori de anul construirii, după cum ne-a explicat Mihai Crihan, inginer constructor. În judeţele în care sunt autorizaţi doar doi - trei experţi, cum sunt Bistriţa Năsăud şi Alba, preţurile pot fi mai mari.
Unde găsim experţi autorizaţi
Lista experţilor e publicată pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRT), la secţiunea Construcţii – atestări tehnico-profesionale. Totodată, o garanţie asupra seriozităţii expertului poate fi statutul acestuia de membru al Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri (AICPS). Acest aspect poate fi verificat pe pagina de internet a organizaţiei.
De asemenea, pe pagina In