Cele mai vechi obiecte din fier descoperite vreodată pe Terra, este vorba despre două sfere incluse în coliere funerare găsite într-un cimitir egiptean vechi de 5.000 de ani, au fost şlefuite din fragmente de meteoriţi. Anunţul a fost făcut arheologii britanici, după ce o analiză detaliată a arătat că bobiţele sunt compuse din fier meteoritic, nu dintr-un minereu terestru, informează AFP.
Cercetătorii au supus aceste mărgele unui examen non-distructiv, bombardându-le cu neutroni pentru a citi "semnătura" atomică a fiecăruia dintre elementele chimice care compun acest aliaj metalic şi au descoperit o concentraţie ridicată de nichel, fosfor, cobalt şi germaniu, care apare doar în cantităţi infime în fierul terestru.
Concluzia experţilor este că metalul din care au fost şlefuite bobiţele s-a "născut" în spaţiu, înainte de a se prăbuşi pe Terra, adus de un meteorit, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista Journal of Archaeological Science.
Cele nouă sfere de mici dimensiuni provin din situri funerare datând din anul 3.200 î.e.n. şi au fost descoperite în 1911 în Egiptul de Jos.Acestea au fost incluse în coliere, alături de mărgele de aur sau pietre semipreţioase. Analizele au arătat că acest fier meteoritic a fost încălzit de multe ori şi modelat cu ciocanul.
Bobiţele de metal meteoritic din Egiptul antic sunt expuse în prezent la Muzeul Petrie de la University College din Londra.
În urmă cu 6.000 de ani, metalul folosit în mod curent de artizani era cuprul, mult mai puţin dur şi casant decât fierul meteoritic, relatează Mediafax.
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO: DNA cere urmărirea penală față de Ovidiu Silaghi. A primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache. Era ministru la Transporturi și avea în casă aparate de bruiaj | VIDEOOvidiu Silaghi și-a retras candidatura la Ministerul Transporturilor și acuză o "