În 2025, Franţa nu va mai avea şomeri, nici datorii, căutarea unei locuinţe va fi o experienţă „plăcută“, declinul industrial va fi luat sfârşit, iar închisorile nu vor mai fi suprapopulate, consideră miniştrii preşedintelui François Hollande, scrie CNBC.
Perspectiva se desprinde dintr-o temă de vacanţă dată de Hollande membrilor cabinetului care a constat într-un eseu cu tema „Viziunea mea despre Franţa în 2025“. O parte din texte au fost postate pe pagina de internet a revistei Le Point, scrie The Irish Times.
Ministrul economiei şi finanţelor Pierre Moscovici şi-a început compunerea cu avertismentul că Franţa, acum a cincea putere economică a lumii, va coborî probabil pe locul opt sau nouă, depăşită de India şi Brazilia. Însă ţara îşi va recâştiga „pe deplin suveranitatea bugetară“, a scris Moscovici, fără a explica ce ar însemna aceasta pentru „guvernul economic“ al Europei, pe care Franţa îl cere de mult timp.
Ministrul a atenţionat şi asupra „nebuniei“ de a imita Germania prin „încercarea de a reclădi industria cu cheltuieli publice substanţiale“.
„Modelul german este ideal pe termen scurt, dar în zece ani nu va mai corespunde condiţiilor economice mondiale“ deoarece economiile emergente vor avea mai puţină nevoie de echipamente germane. De aceea Franţa ar trebui să se concentreze pe tehnologia de vârf. Moscovici vede Franţa ajungând liderul lumii la „inovaţie socială“.
În viziunea tânărului şi ambiţiosului ministru al industriei Arnaud Montebourg, până în 2025 lumea va fi trecut prin „cea de-a treia revoluţie industrială“, iar Europa „va putea contrabalansa giganţii internetului“.
Până în 2017 Franţa va produce unul dintre cele mai bine vândute vehicule din Europa, capabil să parcurgă 100 de kilometri cu doar doi litri de benzină. Programul „uzina viitorului“ va fi definit deja „un model francez de producţie care, d