Niciodata nu sunt prea multe retete culinare cu paste, asta e si va fi intodeauna convinegerea mea, asa ca azi avem o noua reteta de paste, care se face foarte foarte repejor. Toata reteta de azi a pornit de la ciupercile porcini uscate, pe care le-am primit de la mama ( si acum, o data cu vizita in Elvetia am reinoit stocul, asa ca le veti mai vedea in retete), dar la fel de bine puteti folosi ciuperci proaspete, champignon sau porcinii, sau galbiori sau ghebe sau ce aveti la indemana. In rest, ingredientele sunt simple, la indemana oricui, asa ca nu ne lungim mai mult decat e necesar, ca si asa urmeaza postarea despre vacanta in Elvetia, care e lunga cat o zi de post, dar sper sa va placa. No, trecem la treaba, deci?
Ingrediente pentru 6-8 portii:
- 300g paste (eu am folosit fusilli)
- 100g ciuperci porcini uscate (sau 400g ciuperci proaspete)
- o ceapa mare alba
- 2 linguri ulei de masline
- 200g kaiser sau sunca
- 250ml smantana dulce pentru gatit
- o cana parmesan proaspat razuit
- 150g cascaval ras
- sare si piper dupa gust
- un varf de lingurita nucsoara proaspat macinata
Ciupercile uscate sunt foarte simplu de folosit si de gasesc si la noi, mai ales ciuperci mai “exotice” gen hribi, galbiori, ghebe, porcini. Trebuie sa le punem intr-un vas incapator si sa le acoperim cu apa fiarte cu putina sare. Punem apa fierbinte peste ciuperci, amestecam si le lasam asa vreo 30 min. Intre timp, intr-o tigaie mare, incingem uleiul de masline si calim ceapa taiata marunt. Punem putina sare peste ceapa, asta ajuta ca apa din ceapa sa iasa la suprafata si ceapa sa se caramelizeze frumos, fara a se arde. Cand ceapa e translucita, punem kaiserul sau sunca taiate cubulete. Le calim impreuna pana kaiserul e rumenit. Cand ciupercile si-au revenit, respectiv sunt frumos hidratate si