Peste 100 de monede de argint si una de aur, alaturi de alte cateva sute de obiecte de mici dimensiuni si zeci de mii de cioburi de ceramica din perioada ocupatiei romane, au fost descoperite de arheologi, cu prilejul unor sapaturi de salvare, in apropierea castrului de la Porolissum (judetul Salaj), intr-o zona in care specialistul in arheologie romana Coriolan Opreanu presupune ca a existat un targ, unde soldatii din fortificatia armata de la granita Imperiului Roman faceau comert cu populatii barbare, transmite Agerpres.
Descoperirile au fost facute recent, in cadrul unor sapaturi de descarcare arheologica intr-un proiect european privind punerea in valoare a castrelor din judetul Salaj, de catre o echipa de arheologi condusa de profesorul doctor habilitatis Coriolan Opreanu, director adjunct al Institutului de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca al Academiei Romane, cel care este, de fapt, si responsabil stiintific privind cercetarile arheologice din incinta castrului roman de la Porolissum.
"Prezenta sapatura este una de salvare. Consiliul Judetean Salaj intentioneaza sa organizeze aici o parcare si sa reabiliteze drumul de acces spre castrul roman. In aceasta idee, in data de 15 iunie, am inceput sapaturile in aceasta zona. Initial, zona parea lipsita de vestigii arheologice si asta datorita faptului ca ne aflam exact sub turnul de supraveghere a liniei avansate de aparare a complexului roman compus din castru, oras, temple si altele.
Ne aflam, de asemenea, la foarte mica distanta de cladirea vamii romane, pe linia de demarcatie antica intre lumea romana si asa numita lume barbara. De aceea, aici parea greu de crezut sa existe ceva. In toamna, colegii de Muzeul Judetean de Istorie din Zalau au executat cateva sondaje, verificand daca intr-adevar lucrurile stau asa si au constatat cu surprindere ca ele nu stau asa. Prin urm