Stabilitatea financiară globală este în pericol deoarece băncile centrale îşi retrag politicile monetare ultrarelaxate, iar pieţelor emergente le lipsesc mijloacele de apărare cu care să prevină retragerile masive de capital -, este un avertisment pe care liderii lumii financiare l-au primit la reuniunea anuală găzduită de Rezerva Federală a SUA la Jackson Hole.
„Amplificările, răspunsurile exagerate şi sensibilitatea la risc vor complica eforturile de ieşire şi va fi nevoie de dialog constant şi cooperare strânsă între băncile centrale“, a explicat Jean-Pierre Landau, fost viceguvernator al Băncii Franţei, citat de agenţia Thomson Reuters.
El argumentează că băncile centrale din economiile avansate au colaborat cu succes în timpul crizei financiare din 2007-2009, coordonându-se în privinţa tăierii dobânzilor şi stabilirii de linii de swap valutar. Băncile ar putea colabora din nou urmărind să tempereze efectele secundare ale acţiunilor lor. Landau recunoaşte însă că va fi dificil ca instituţiile să ajungă la un acord pentru stabilirea în avans a limitelor priorităţilor naţionale.
Rupia indiană, rupia indoneziană, realul brazilian, lira turcească şi randul sud-african s-au depreciat substanţial în raport cu dolarul din luna mai, de când investitorii, deja descurajaţi de evoluţiile slabe ale marilor pieţe emergente, au început să se teamă că Rezerva Federală va începe anul acesta să reducă lichidităţile cu care inundă pieţele pentru a sprijini cea mai mare economie a lumii. Guvernele şi băncile centrale au reacţionat cu o varietate de acţiuni. Într-una dintre cele mai hotărâte, Brazilia a anunţat săptămâna trecută un program de intervenţie pe piaţa valutară de 60 de miliarde de dolari, notează Financial Times. Spre comparaţie, Fed injectează pe pieţe în fiecare lună 85 miliarde de dolari prin achiziţia de active financiare.