Putina lume da atentie alimentatiei sub aspectul asigurarii substantelor nutritive celor mai indicate pentru a avea un par sanatos. Parul sanatos nu inseamna numai acel aspect placut pe care si-l doresc doamnele, ci si prevenirea calvitiei, a albirii si a rigidizarii firului.
O intreaga industrie a sampoanelor ne ofera solutii uneori foarte bune, alteori acceptabile, iar adesea fara alt efect decat concluzia ca numai reclama e de ele. In orice caz, oricare sampon este cu siguranta mai potrivit decat un sapun de proasta calitate, pe care il folosesc unii, poate din comoditate, poate din economie.
Problema este insa ca samponul actioneaza numai direct asupra parului. Asupra cauzelor care ajung sa-l deterioreze, datorita resurselor de care dispune organismul, actionaza alti factori, datorati in primul rand nutritiei - comenteaza Big Picture, atragand atentia ce alimente sunt utile pentru a avea un par sanatos.
Peste gras
Acizii grasi nesaturati continuti in unele specii de peste echilibreaza productia de sebum si intaresc firul de par. Organismul are nevoie de faimosul Omega-3 care asigura parului o structura putenica si un aspect stralucitor. Se recomanda: somon, macrou, sardine, hering, consumati de 2-3 ori pe saptamana.
Oua
Si cu privire la rolul oului in functionarea diferitor organe, parerile nutritionistilor sunt impartite, dar nu exista indoiala ca viamina A continuta in galbenus intareste firul si previne pierderea parului, prin stimularea productiei de sebum in organism. Un ou consumat la micul dejun este ideal pentru calitatea parului tau.
Nuci si migdale
In loc sa rontai alune prajite sau bomboane, prefera nucile si migdalele, care contin mult fier si alte elemente necesare firului de par ca sa fie rezistent. Lipsa fierului il face fragil. Se recomanda 30-50 grame de