Numărul de burse pentru studenţii din Republica Moldova nu trebuie mărit, deoarece cererile sunt mai mici decât disponibilul, fiind mai curând nevoie de o diversificare a acestora astfel încât tinerii să fie încurajaţi să vină la universităţi româneşti, a spus, la Chişinău, premierul Victor Ponta.
El a arătat că în acest an au fost înregistrate un total de 2.800 cereri de acordare de burse din partea tinerilor moldoveni, în condiţiile în care numărul de burse disponibile se ridică la 5.000.
Premierul a apreciat astfel, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, că nu este cazul ca numărul burselor să fie majorat, ci este nevoie de "realism" şi de o folosire mai eificientă a acestui instrument de sprijin educaţional, astfel încât tinerii să fie încurajaţi să vină la universităţi româneşti şi nu să opteze pentru instituţii din alte ţări.
În urmă cu o lună, într-un interviu acordat postului Europa Liberă înaintea vizitei pe care urma să o efectueze în Republica Moldova, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, pentru el, a fost şocant că premierul de la Chişinău, Iurie Leancă, i-a cerut prim-ministrului Victor Ponta să reducă numărul de burse pentru studenţii din Republica Moldova.
"Răspunsul nostru, însă, nu poate fi decât că îl mărim, dând o şansă acestor tineri să înveţe în România şi apoi să lucreze în Republica Moldova, fiindcă România are nişte obligaţii morale faţă de generaţia tânără", a spus Băsescu.
El i-a criticat pe premierii Leancă şi Ponta pe chestiunea reducerii numărului de burse pentru moldoveni: "Aşa cum noi ne plângem că tinerii noştri care studiază la Londra, la Paris, în Statele Unite sau mai ştiu eu pe unde, şi apoi rămân acolo, aşa şi Guvernul din Republica Moldova spune: avem 5.000 de burse, dar după ce termină şcoala se întorc prea puţini în Republica Moldova. Eu po