Istoricii din Alba Iulia au câştigat un nou proiect la Administraţia Fondului Cultural Naţional, etapa a II-a din anul 2013, finanţarea oferită de AFCN fiind de 45.000 lei. Punctajul obţinut de proiect l-a clasat al doilea la secţiunea Activităţi Muzeale, dintr-un număr de 37 de proiecte depuse spre evaluare.
Proiectul istoricilor din Alba Iulia se numeşte „DE GUSTIBUS: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”, un proiect iniţiat de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia în colaborare cu Institutul de Arheologie Sistemică (IAS) „Iuliu Paul” din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia.
Echipa proiectului este compusă din dr. Beatrice Ciută (IAS), coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan (Muzeul Naţional al Unirii), arheolog specialist în epoca romană, responsabilă în cadrul proiectului cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu (IAS) – grafică, concept, design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cădan (IAS) – restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu (Muzeul Unirii) – arheolog specialist, Doru Bogdan (IAS) – arheolog specialist, Alexandra Daisa – marketing, promovare şi design expoziţie.
Coordonatorul proiectulu, dr. Beatrice Ciută, a declarat: „Proiectul De Gustibus îşi propune să prezinte publicului vizitator, un aspect important, poate mai puţin cunoscut din viaţa cotidiană romană, şi anume alimentaţia şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum, relevant fiind principiul potrivit căruia gradul de civilizaţie, dar şi de sănătate al unui popor este reprezentat de stilul de alimentaţie.
Proiectul nostru menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (Ţi