Oficialii din zona euro iau în considerare grăbirea programului de privatizare al Greciei prin plasarea activelor imobiliare de 20 de miliarde de euro scoase la vânzare sub administrarea unui holding din Luxemburg condus de experţi străini, scrie Financial Times.
Planul a fost prezentat de Mecanismul European de Stabilitate (ESM), fondul permanent de bailout al zonei euro, creditorilor internaţionali Greciei şi are ca scop ocolirea birocraţiei de care se împiedică agenţia elenă de privatizare. Aceasta are probleme în a-şi atinge obiectivele.
Planul s-ar putea dovedi exploziv politic în statele creditoare nordice dar mai ales în Grecia, unde suveranitatea naţională, şi aşa ştirbită de cele două programe de bailout ale ţării, este un subiect foarte sensibil.
Propunerea prevede că noua companie de tip holding va avea puterea de a administra portofoliul imobiliar independent de guvernul elen, inclusiv prin valorificarea activelor pentru plata datoriilor guvernamentale sau prin îmbunătăţirea calităţilor acestora – multe sunt acum neatractive pentru investitorii privaţi. Guvernul de la Atena va fi însă cel care va decide când să vândă.
„Luând în calcul momentul potrivit, bazându-se pe mărirea transparenţei activelor, administrarea mai bună şi flexibilitatea mai mare privind timpul, planul deschide piaţa unui grup mai larg de investitori şi aduce o valoare mai bună decât ar aduce o vânzare efectuată în condiţii de piaţă nefavorabile, de incertitudine politică“, se arată în studiul care însoţeşte propunerea.
ESM a primit sarcina întocmirii analizei la începutul anului de la miniştrii de finanţe ai zonei euro.
Creditorii internaţionali ai Greciei, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, au estimat, când au pus la dispoziţia ţării în urmă cu 18 luni al doilea pachet de bailo