O bacterie digestiva periculoasa precum salmonella se poate ascunde in multe produse pe care le consumam. Nici macar condimentele cu care gatesti nu sunt ferite de ea.
Americanii, de exemplu, au testat 20.000 de importuri de condimente care au ajuns la ei in tara intre anii 2007 si 2009. Specialistii au fost uimiti sa constate ca 7% dintre acestea au avut salmonella in ele, scrie Care2.
Salmonella trece in produsele pe care le consumam din materiile fecale ale animalelor si pasarilor.
Daca aceasta bacterie este prezenta chiar si in cantitati foarte mici in apa sau in pamantul in care plantele respective cresc, ea trece si in condimente.
Ce se intampla cand iei salmonella
Contaminarea plantelor cu salmonella este foarte greu de evitat. Printre simptomele declansate de aceasta bacterie se numara febra, crampele abdominale si diareea, care incepe la 12-36 de ore de la contractarea acestei periculoase bacterii. Totul poate dura intre 3 si 5 zile, dar bebelusii si batranii sunt expusi unui risc mult mai mare.
Doar o cantitate mica de condimente poate duce la contractarea bacteriei. Dintre tarile cu cel mai mare risc in aceasta privinta trebuie mentionate Mexic si India, 14% din condimentele care vin din aceste state fiind contaminate.
Condimentele cele mai periculoase
Cele mai contaminate condimente sunt oregano, semintele de susan, coriandrul, praful de curry si busuiocul. Chiar si o cantitate de 4% din piper a avut salmonella, in cadrul testelor efectuate.
In general, condimentele obtinute din scoarta sau flori sunt mai putin contaminate fata de cele derivate din fructe sau seminte.
O bacterie digestiva periculoasa precum salmonella se poate ascunde in multe produse pe care le consumam. Nici macar condimentele cu care gatesti nu sunt ferite de ea.