Alături de imagine, sunetul este unul dintre cele mai importante purtătoare de informaţii nu numai pentru noi, ci pentru o mulţime de alte fiinţe ce populează Terra. Folosim sunetul pentru calcularea distanţelor, pentru comunicare sau chiar pentru controlul maselor.
Ce este sunetul şi cum se propagă?
Sunetul este o undă mecanică care este o oscilaţie a presiunii transmise printr-un mediu solid, lichid sau gaz, compusă din frecvenţe audibile şi de un nivel de volum suficient de mare pentru a fi auzit.
Frecvenţele audibile pentru noi, oamenii, se află în gama de 20 Hz şi 20.000 Hz, dar niciuna dintre limite nu este bătută în cuie. Cât despre limita superioară, aceasta se reduce odată cu vârsta. Oamenii de ştiinţă au descoperit că auzul începe să sufere modificări începând chiar cu vârste fragede (14-15 ani). Aceştia au emis sunete de frecvenţe înalte, care pentru adulţi sunt inaudibile, dar care îi enervează la culme pe copii.
Cel mai bun prieten al omului aude frecvenţe mai înalte decât noi, dar dacă subwoofer-ul (boxa de bas) de la sistemul audio din living emite sunete cu frecvenţă mai mică de 40 Hz, el va rămâne indiferent.
Sunetul poate fi propagat prin orice formă de materie, dar nu poate trece prin vacuum.
Viteza sunetului
Aceasta nu este o constantă, ca viteza luminii, ci depinde în principal de mediul prin care se propagă. De altfel, materialele sunt catalogate şi după proprietatea fundamentală de propagare a sunetului. Mai mult, viteza sunetului depinde şi de condiţiile ambientale. De pildă, în gaze precum aerul pe care îl respirăm, viteza sunetului depinde şi de temperatură. La nivelul mării şi temperatura de 200C, sunetul se propagă cu viteza de aproximativ 343 m/s (1.230 km/h).
Lucrurile se schimbă dramatic în condiţii de apă dulce, la aceeaşi temperatură, unde viteza sunetului este cu mult mai mare, de 1.482