Google face astăzi venerabila vârstă de 15 ani. Deşi nu a ajuns încă la majorat, compania pare în viaţa noastră de veacuri şi pare că nu ştim să mai funcţionăm fără Google, cu toate serviciile sale. Printre controverse, cei 15 ani de Google au transformat istoria.
Totul a pornit în ianuarie 1996, ca un proiect de cercetare al studenţilor Larry Page şi Serghei Brin de la Stanford. Ei au făcut un fel de motor de căutare care analiza relaţiile dintre pagini. Aşa s-a creat procesul de indexare. Noua tehnologie, numită Page Rank a schimbat modul în care folosim internetul şi a transformat Google în ... internet. Nu avem de unde porni, dacă nu începem cu Google. Proiectul s-a numit îniţial BackRub, dar a fost redenumit după termenul "googol", adică cifra 1, urmată de 100 de zerouri. Domeniul a fost înregistrat pe 15 septembrie 1997, iar pe 4 septembrie 1998 Google deveniea Google Inc. În mai 2011, site-ul trecea de un miliard de vizitatori, iar în ianuarie 2013 veniturile companiei au ajuns la 50 de miliarde de dolari.
Extinderea
Din 2001, Google s-a extins constant. În 2004 a cumpărat Keyhole, compania care a dezvoltat serviciul Google Earth, iar în 2006 gigantul online a achiziţionat YouTube. Pe atunci un site mic, YouTube avea să devină unul dintre motoarele de schimbare ale internetului: prin posibilitatea de a distribui videoclipuri foarte rapid, televiziunea s-a modificat. De asemenea, transmisiunile live pot fi făcute prin Google acum.
De fapt, ar fi futil să trecem în revistă toate domeniile în care este Google. Google Maps şi Earth sunt folosite pe scară globală pentru servicii de GPS, Android domină cu peste 70% cotă de piaţă ecosistemul telefoanelor mobile, iar pe tablete creşte exponenţial. YouTube e printre cele mai mare site-şuri din lume, Google Play e cel mai mare magazin de aplicaţii, Gmail este folosit de aproape 500 de milioane de