Cea mai mare varză a la Cluj din istorie va fi gătită de bucătarii restaurantului Primăriei Cluj-Napoca, Memo 10. Varza a la Cluj va cântări minimum 400 de kilograme, spune şeful echipei de bucătari, Gelu Vişan.
Operaţiunea va avea loc în parcarea unui mall din comuna Floreşti, în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber. „Memo 10 va participa pentru a treia oară la acest campionat. În programul zilei de duminică, la categoria Show, vom prezenta produsul tradiţional Varză a la Cluj. Produsul finit va fi în jur de 400 de kilograme şi îi aşteptăm cu mare interes pe toţi clujenii. Estimăm undeva la 2.000 – 2.500 de persoane care vor gusta şi chiar vor participa efectiv la prepararea acestui produs care are legătură şi cu denumirea oraşului în care trăim”, a spus Gelu Vişan, managerul restaurantului Memo 10.
Care este reţeta mâncări-gigant
Gelu Vişan a dezvăluit şi câteva dintre secretele reţetei verzei a la Cluj de dimensiuni gigantice. Concret, angajaţii restaurantului Primăriei Cluj-Napoca vor pregăti acest preparat culinar din 400 de kilograme de varză, 10 kilograme de pulpă de porc, 30 de kilograme de fleică de porc, 30 de kilograme de orez, 50 de kilograme de roşii, 30 de kilograme de smântână, plus alte ingrediente, care vor da savoare preparatului culinar. Este vorba de cimbru, paprika, mărar, piper şi sare. Gelu Vişan doreşte să îi uimească cu acest preparat culinar tradiţional şi pe oaspeţii din străinătate care vor participa la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, inclusiv pe cei nouă bucătari din oraşul Suwon din Coreea de Sud. Varza a la Cluj este cea mai cunoscută mâncare tradiţională din inima Transilvaniei. Istoricii spun că primele reţete legate de acest preparat datează din Evul Mediu. Iar specialiştii în gastronomie spun că acest preparat reflectă sinteza dintre cele trei tradiţii culinare majore din Tran