Proiectul cultural „Bucuria atingerii”, realizat de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie din Baia Mare, a fost recunoscut la nivel mondial, in cadrul celei de-a XXIII-a Conferinte Generale a Consiliului International al Muzeelor (ICOM). Proiectul, care a fost conceput sub forma unui tur tactil al muzeului, se adresa nevazatorilor din intreaga tara si a fost foarte apreciat de catre experti muzeografi din intreaga lume si astfel, a reusit sa obtina unul dintre cele sapte premii care au fost acordate de catre juriu pentru cele mai bune proiecte prezentate.
Conferinta ICOM de anul acesta s-a desfasurat la mijlocul lunii august, in Rio de Janeiro si a lansat ca tema de dezbatere ecuatia „Muzee (Memorie + Creativitate = Schimbare sociala)”. In acest an, aproape 1.900 de participanti din 103 tari au luat parte la eveniment, Maramuresul fiind reprezentat de muzeograful Rodica Silvia Pop , care a participat la conferinta cu proiectul cultural „Bucuria atingerii”, in cadrul Comitetului pentru Actiuni de Educatie si Cultura (CECA).
„Ce a avut proiectul nostru inedit, deschiderea si prezentarea proiectului a fost facuta de catre un elev de la Liceul de Nevazatori din Cluj, citind catalogul in Braille, pe care l-am pregatit pentru ei. Nu s-a mai intamplat asa ceva, a fost o premiera si a fost considerat un moment absolut inedit. Am primit aplauze la scena deschisa in timpul prezentarii ”, a prezentat muzeograful Rodica Silvia Pop.
Proiectul a fost realizat de muzeograful baimarean in trei ani consecutivi, in perioada 2010 – 2012 si le-a oferit posibilitatea persoanelor nevazatoare sa perceapa exponate precum machete, sigilii sau statui reprezentand figuri umane. Ideea a fost foarte apreciata de forul international al muzeelor.
„ A fost un moment de extaz, ca sa spun asa, o fericire suprema sa fii printre cei sapte premiati ai