Belgia, Olanda şi Luxemburg vor să ajute Republica Moldova să aibă relaţii mai strânse cu Uniunea Europeană (UE), au anunţat miniştrii de Externe ai celor trei ţări, la finalul unei vizite, joi, la Chişinău.
Momentul vizitei delegaţiei din Benelux nu a fost ales întâmplător, peste două luni, cele 28 de state membre ale blocului european urmând să se întâlnească la Vilnius, în Lituania, pentru a discuta despre colaborarea Uniunii cu şase foste republice sovietice, şi anume Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Azerbaidjan şi Belarus. Principalul subiect de discuţie va fi corupţia din aceste ţări şi modul în care funcţionează aparatul judiciar.
Moscova nu vede cu ochi buni această apropiere. "Dar colaborarea cu UE nu înseamnă un conflict cu Rusia. Transmitem acest lucru inclusiv Rusiei", a declarat ministrul belgian de Externe Didier Reynders, citat de site-ul belgian 7sur7. "Devenind prieteni cu unii, nu înseamnă că nu putem rămâne prieteni cu alţii. Am depăşit logica Războiului Rece de ceva timp", a adăugat şeful diplomaţiei olandeze Frans Timmermans.
Chişinăul vrea să încheie un tratat comercial cu UE şi cere anularea obligativităţii regimului de vize pentru cetăţenii care doresc să călătorească în Europa. Beneluxul nu se opune acestei solicitări şi apreciază că Republica Moldova se află pe druml bun. De asemenea, cei trei miniştri doresc să transmită un semnal pozitiv moldovenilor înaintea alegerilor europene de anul viitor.
"Vrem să atragem mai multe investiţii europene, cu scopul de a ne ameliora nivelul de trai", a declarat premierul moldovean Iurie leancă. Olanda este deja cel mai important partener comercial din UE al acestei ţări. Legăturile cu Belgia se aprofundează, de asemenea. Un Consulat onorific a fost deschis la Chişinău, iar firme belgiene încep să investească în ţară.
Miniştrii din Benelux au pornit joi sear