Vezi
Vestimentatia nu mai reprezinta neaparat un mod de diferentiere cand vine vorba de varsta sau de statutul marital. Daca in trecut croiul si culorile rochiilor purtate de doamne si domnisoare la evenimentele festive erau conform regulilor impuse de societate, in prezent tinutele alese nu mai respecta un anumit tipar.
Trecerea timpului si-a pus amprenta si in ceea ce priveste traditionalismul in moda. Multe dintre regulile pastrate cu sfintenie demult au disparut, iar evolutia si trendurile lansate au facut ca ideile preconcepute sa se schimbe. Astfel, nu ar trebui sa ne surprinda cand vedem adolescente care prefera negrul la o rochie de seara sau doamne care opteaza pentru rosu aprins. Exista insa si persoane care, pentru a-si respecta statutul, se imbraca intr-un mod specific.
„Sigur, fetele inainte de casatorie se imbraca mai relaxat, mai atragator, in timp ce femeile casatorite lungesc fusta, micesc decolteul si isi aranjeaza parul mai serios putin. Vizavi de culori, la noi vedem o tendinta spre culorile inchise cu cat se inainteaza in varsta. La noi, in Romania, persoanele in varsta din pacate poarta foarte mult haine de culori inchise”, a spus designerul Codruta Rohian.
Un exemplu de opulenta si rafinament in ceea ce priveste rochiile afisate la evenimente fastuoase este stilul epocii victoriene. Acesta era caracterizat de rochii ample, din crinolina, care erau realizate din materiale foarte scumpe. In plus, femeile erau nevoite sa respecte anumite reguli impuse in ceea ce priveste culorile rochiilor alese.
„Eu as spune ca acea perioada era caracterizata de un stil opulent, foarte bogat, dar, in acelasi timp, la casele regale, pe langa aceasta opulenta era si mult bun gust, mult rafinament si erau niste reguli impuse de catre casele regale , reguli pe care nu aveai voie sa le incalci. La baluri, de obicei