Hanul Cetăţii din comuna Saschiz a găzduit sâmbătă, 7 septembrie, a doua ediţie a „Sărbătorii Rabarbărului”, eveniment organizat de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Dealurile Târnavelor”.
Rabarbărul, pretext pentru turism
Evenimentul s-a adresat micilor producători și fermierilor din comunele membre ale GAL “Dealurile Târnavelor”, dar și vizitatorilor şi turiștilor care au avut posibilitatea să guste şi să achiziţioneze produse alimentare din rabarbăr, dar şi din alte fructe. „Rabarbărul este o plantă tradiţională pentru zona satelor transilvane săseşti, lumea îl foloseşte de foarte mult timp, face gemuri, compoturi, prăjituri din rabarbăr. Rabarbărul este o plantă foarte sănătoasă, cu proprietăţi diuretice şi laxative, foarte apreciată de turişti. Practic, rabarbărul a adus, printre alte lucruri, prosperitate Saschizului şi satelor săseşti din zonă. Prima ediţie a „Sărbătorii Rabarbărului” a fost organizată acum doi ani şi anul acesta am continuat tradiţia. Am avut o secţiune de târg de produse locale la care au participat patru producători care au vândut gemuri, zacuscă, ceaiuri, sucuri, sosuri, cu accent pe rabarbăr, şi o secţiune de competiţie care a avut în plin plan rabarbărul. Am organizat un concurs cu întrebări despre rabarbăr, dar şi un concurs pentru găsirea comorii din Saschiz în aşa fel încât am făcut cunoscut încă o dată faptul că avem o cetate minunată pe deal, din secolul al IV-lea”, a declarat, pentru „Zi de Zi”, Anca Danţeş, organizator.
Savoarea fructului, păstrată fără coloranţi
Printre participanţii la „Sărbătoarea Rabarbărului” din acest an s-au numărat şi reprezentanţii Transylvania Food Company din Saschiz, companie care a avut un stand foarte bogat în produse tradiţionale. „Am venit la această sărbătoare cu produse atât sub brandul „Pivniţa bunicii” şi „Dracula s Delight”. Dintre produsele „Pivniţ