Analiştii internaţionali dau ca sigură o creştere economică de 2,5% în 2013, însă PIB-ul va avea de suferit dacă se continuă pomenile pre-electorale.
Economia va creşte cu 2,5% anul acesta. O spun experţii FMI, precum şi cei ai prestigioasei publicaţii The Economist. Aceştia prognozează creşteri importante şi în anii următori. Numai că măsurile populiste, cum sunt amânarea reformei structurale din sănătate şi a restructurării societăţilor de stat, ar putea deraia economia, se arată în raportul analiştilor de la The Economist.
Totodată, Guvernul ratează şi şansa accesării fondurilor europene pentru Sănătate şi Transport, deoarece nu a definitivat strategiile pentru aceste sectoare. "Guvernul nu are capacitatea de a tăia în carne vie pentru a face reformele structurale de care are nevoie România. Astfel, creşterea economică va fi de scurtă durată", apreciază secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan.
Promisiuni electorale
În plus, Guvernul nu-şi respectă promisiunile din campania electorală, arată secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu. De exemplu, Guvernul a desfiinţat Centrul Român de Promovare a Comerţului Exterior şi a Investiţiilor Străine (CRPCIS), sub motivul reorganizării şi eficientizării administraţiei centrale. Multe din firmele care se ocupau de promovarea exportatorilor au bugetele blocate, dar plătesc penalităţi către terţi pentru întârzieri. Impactul negativ a fost contorizat şi prin scăderea importurilor de materii prime pentru industria prelucrătoare, care se va vedea în restrângerea activităţii acestora.
Semnal de alarmă
Scăderea importurilor de materie primă, cum sunt minereurile feroase sau petrolul, reprezintă un semnal de alarmă pentru firmele exportatoare din industria prelucrătoare. Aceasta, în contextul