Secretul obţinerii de finanţări pentru proiectele de dezvoltare este munca.
Pentru Republica Moldova una dintre cele mai importante şanse de dezvoltare o reprezintă atragerea de investiţii prin intermediul proiectelor europene, care cresc de la an la an. Deja în ţară există câteva localităţi, cu primari gospodari şi bine orientaţi, care candidează la titlul de campioni ai atragerii fondurilor europene.
Dacă vă îndoiaţi de eficienţa proiectelor finanţate din fondurile europene, o vizită în câteva sate din R. Moldova ar putea să vă schimbe complet părerea. De exemplu, în comuna Vărzăreşti, raionul Nisporeni, au fost deja investite sau urmează a fi realizate investiţii de câteva zeci de milioane de lei în proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii satului. Acestea vizează aproape orice aspect al dezvoltării infrastructurii localităţii de la construcţia şi reparaţia drumurilor, construcţia apeductului pentru aprovizionarea cu apă, amenajarea unei gropi de gunoi publice, dar şi construcţia unui sistem de canalizare.
Primăria Vărzăreşti, împreună cu cele din Nisporeni şi Grozeşti beneficiază de unul dintre cele mai mari proiecte de aprovizionare cu apă din râul Prut. Deja au început lucrările la apeductul Prut-Nisporeni, în valoare de peste 11,5 milioane de euro. Proiectul va fi finalizat până în 2016. Construcţia unui poligon de depozitare a deşeurilor menajere solide din Nisporeni, face parte din proiectul comun "Salubrizarea localităţilor din raioanele Nisporeni, Străşeni şi Călăraşi pentru un mediu curat şi sănătos". Proiectul a costat aproximativ 16 milioane de lei pentru tot raionul.
"În acest moment, avem în derulare proiecte pentru tomberoane şi pentru groapa de gunoi din localitate. Acestea trebuie să fie instalate în acest an sau cel mai târziu în primăvara anului viitor", spune Ion Crudu, primarul comunei Vărzăreşti. Tot din fonduri europene