Aproape două mii de tone de pesticide, rămase de pe timpul Uniunii Sovietice, sunt păstrate în depozitele abandonate din întreaga ţară. Pentru că evacuarea sau neutralizarea acestora ar costa extrem de mult, substanţele nocive continuă să ameninţe mediul înconjurător şi să omoare vieţi.
Taraclia, oraşul cel mai ameninţat
Unul din cele mai mari depozite de pesticide se află în Taraclia. Aproape 200 de tone de substanţe toxice de aici otrăvesc apele din lacul de acumulare de lângă localitate şi solurile. Distanţa dintre sursa de poluare şi populaţie este una neînsemnată, în preajmă fiind amplasată şi o tabără de întremare pentru copii. Aşa caă pericolul nu poate fi ocolit.
Oamenii spun că problemele de sănătate se înmulţesc zilnic, din care cauză ajung să bată tot mai des la uşa medicilor. "Se simt tot mai acut efectele negative ale acestor substanţe. Suntem expuşi riscului de a ne îmbolnăvi frecvent. Este afectat şi solul. Tot ce creştem prin grădini capătă nişte culori negre, semn că plantele sunt otrăvite", spune Ion C., un locuitor al oraşului.
Din cauză că tonele de pesticide ameninţă sănătatea oamenilor de acolo, autorităţile locale au cerut de nenumărate ori ajutoare financiare pentru distrugerea pesticidelor. "Ne-am adresat de mai multe ori autorităţilor centrale, chiar din ziua în care a avut loc incendiul. Au fost aici 15 comisii", remarcă primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov. Totuşi problema rămâne în continuare nesoluţionată.
Bolnavi de cancer
Nu doar locuitorii localităţilor din Taraclia au remarcat intensificarea numărului de maladii, dar şi medicii atenţionează că situaţia este destul de gravă. Potrivit reprezentanţilor instituţiilor medicale din Taraclia, raionul se află pe primele locuri din ţară după rata mortalităţii provocate de cancer. "Primii sunt afectaţi cei care au lucrat în agricultură sau locuiesc în ap