Cred ca nu mai e niciun secret pentru voi ca iubesc vinetele! Da da, sunt legumele mele preferate si retele culinare cu vinete imi dau asa, o stare de bine egalata numai si numai de… Toblerone alb… dar asta e alta poveste, asa ca sa revenim la vinete In sfarsit e sezonul lor si in sfarsit ne pregatim de iarna! Da, cred ca nici asta nu mai e un secret pentru voi: NU imi place vara, decat daca vorbim despre cirese si mojito, in rest… canicula… o urasc! Asa ca ma bucura foarte tare toamna si cel mai mult din toamna imi place pusul pe iarna.
Stiu ca asta suna a pensionara, dar pe cuvant ca nimic nu ma relaxeaza mai mult decat sa pun diverse pe iarna si sa vad la final camara colorata si frumos aranjata Azi punem vinete pe iarna, in ulei de masline. Este o reteta de la italieni, ei le spun melanzane sott’olio si sunt delicioase!
Ingrediente pentru 5 borcane de 150ml:
- 1 kg vinete
- 4 linguri sare grunjoasa
- 750ml apa
- 350ml otet
- o capatana mare de usturoi
- o legatura de patrunjel
- rosii uscate (pentru culoare)
- 400ml ulei de masline
Taiem vinetele bastonase, nu foarte subtiri, cam cat un deget, le punem intr-o sita, le acoperim cu sarea, le amestecam bine bine. Acoperim sita cu un capac sau o farfurie care se potriveste si punem deasupra o greutate, pentru ca vinetele sa lase cat mai multa apa. Le lasam asa cel putin 4-6 ore, de preferinta peste noapte. Stoarcem apoi vinetele usor si le punem la fiert in apa si otet. Cand apa si otetul fierb, punem vinetele, le lasam 3 minute sau pana sunt moi, apoi le punem din nou in sita si le lasam cateva ore (tot peste noapte, daca se poate) cu o farfurie + o greutate. Cu cat le lasati mai mult vor lasa mai multa apa si nu va fi nevoie sa le stoarceti cu mana, nu de alta, dar prin stoarcere isi pierd textura. O data scoase din sita, le