Vezi
Duminica de Sfanta Marie Mica a fost una speciala pentru familia taragotistului Dumitru Dobrican. Zeci de invitati imbracati in straie populare le-au calcat pragul casei din localitatea maramureseana Grosi, la cea de-a VI-a editie a festivalului de folclor „Dantul la sura”. La fel ca in fiecare an, gazdele dantausilor - Dumitru Dobrican si sotia sa, Marioara -, au realizat o parte dintre costumele populare purtate de catre participanti.
Invitati din mai multe zone ale Maramuresului, dar si din alte parti ale tarii au fost prezenti la editia de anul acesta a „Dantului la sura”. Ei au asistat la o slujba de binecuvantare, dupa care fiecare grup folcloric a intrat in joc, in ritmul specific zonelor din care provine. Sarbatoarea anuala de la Grosi, organizata de taragotistul Dumitru Dobrican, isi propune sa aduca in prim-plan traditiile folclorice care incep sa se piarda.
„Noi am fost cei care am reinviat dantul la sura, pentru ca a fost candva si o perioada buna de vreme cand a disparut si am vrut sa reinviem acest obicei, ca acesti tineri sa guste din frumosul pe care unii l-au lasat deoparte. Noi nu vrem sa dispara. Tinerii, dupa ce termina cat de cat o scoala, se duc in lumea mare si acasa nu mai sunt. Batranii care sunt acasa nu le mai scapa de dans, si daca le mai scapa, nu au costume”, a explicat taragotistul Dumitru Dobrican.
Dupa cateva dansuri specifice fiecarei parti a Maramuresului, invitatii au incins un joc impreuna, reusind sa faca sa rasune toata zona de chiuituri. Atmosfera de petrecere i-a cuprins pe toti, iar cei trecuti prin viata si-au adus aminte de vremurile in care dantul la sura era un obicei saptamanal al satenilor.
„Acest eveniment poate sa insemne o reinviere a traditiei dansului la sura, asa cum l-am prins si eu cand am fost copil, cand se facea dant si bal si unde feciorii si merge