Subiectul încălzirii globale este mereu în centrul atenţiei, dar noi studii par să-l contrazică. Asta după ce anul 2013 a fost prezis drept unul dintre vârfurile încălzirii globale, când calota glaciară ar fi trebuit să dispară definitiv. Nu s-a întâmplat încă, dar totul s-ar putea transforma într-o răcire globală.
Calota glaciară nu numai că nu a dispărut anul acesta, după cum au declarat mai mulţi specialişti citaţi de BBC în 2007, dar este în prezent cu 60% mai întinsă decât în anul 2012, marginile sale aproape unind Canada şi Rusia. Aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătraţi a câştigat calota glaciară artică în acest an, blocând planurile a nu mai puţin de 20 de echipe temerare care au urmat sfatul meteorologilor şi au încercat să traverseze în premieră presupusul culoar arctic ce ar fi trebuit să se formeze în această vară.
Mai mult, au apărut voci care vorbesc despre o perioadă de răcire globală care va afecta planeta până la jumătatea secolului XXI, motiv suficient ca Biroul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei din cadrul ONU (IPCC) să convoace o adunare de urgenţă la finele acestei luni. Este, de altfel, un motiv în plus de bucurie pentru cercetătorii americani care au negat rapoartele cu privire la încălzirea globală şi la efectele eliberării de către om a gazelor cu efect de seră în atmosfera terestră, aceiaşi cercetători care anunţaseră că încălzirea globală s-a oprit în anul 1997.
„Este cât se poate de clar că modelele oferite de IPCC sunt mult prea sensibile atunci când este vorba de dioxidul de carbon. Pur şi simplu nu văd niciun motiv ca IPCC să mai câştige credibilitate”, susţine Judith Curry, expert climatolog din Statele Unite.
Mai multe detalii despre acest subiect şi dacă murim sau nu într-un îngheţ extrem poţi descoperi pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“.
Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi p