"Adevărul" a avut ocazia să probeze pentru prima oară în România Google Glass, ochelarii inteligenţi lansaţi de Google. Aceştia aduc în faţa ochilor realitatea augmentată, prin control vocal şi operaţii simple, momentan.
Google Glass sunt ochelarii inteligenţi de la Google, care vor să schimbe modul cum interacţionăm cu lumea din jur. Cu ajutorul unui ecran amplasat în faţa retinei, utilizatorul poate vedea şi interacţiona cu Google Glass. La comanda "Ok Glass", ochelarii aşteaptă comanda. Putem să căutăm pe internet, putem să facem o poză şi să o încărcăm pe reţelele sociale sau putem să filmăm. De asemenea, prin conectarea la telefon, ochelarii se transformă într-un GPS.
Am avut ocazia să experimentăm şi noi timp de câteva zeci de minute experienţa Google Glass, la sediul Google de la Mountain View. Mai jos am pus punctele forte şi punctele negative pe care le-am identificat în scurta noastră interacţiune. Google Glass sunt surprinzători de uşori: 43 de grame, dar şi foarte flexibili, putând fi scăpaţi pe jos fără probleme. Prima reacţie pe care o ai atunci când îi pui este că ecranul este prea sus sau prea în lateral şi avem tendinţa de a sta fix, pentru a vedea ce scrie sau de a ridica privirea.
Adaptarea nu durează mult. După cinci minute, nu mai aveam nevoie să ne uităm în sus. Ochelarii au trei controale manuale mari şi late: apăsare pe ramă pentru a deschide ecranul (el nu stă în permanenţă deschis), swipe în spate pentru a derula paginile meniului (toate cele deschise anterior) şi swipe de sus în jos pe ramă pentru a închide o aplicaţie sau pentru a ne duce înapoi.
Nu vă aşteptaţi ca Google Glass să fie nişte ochelari de realitate virtuală, aşa cum sunt Oculus Rift. Ei sunt cumva un companion. Sau cum le-am zis eu prietenilor, un fel de drăcuşor care stă în colţul capului şi care vrea să fie băgat în seamă. Nu ocupă privirea, ci sunt