Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) ar trebui să conţină liniile directoare pentru dezvoltarea agriculturii şi satului românesc. Sursa: Libertatea
Chiar dacă există o strategie de dezvoltare creată de comisia de specialitate de la Administraţia Prezidenţială, în colaborare cu nume de marcă din ţară, chiar dacă fermierii şi-au oferit sprijinul, chiar dacă lunar mii de funcţionari încasează salarii pentru că sunt specialişti în agricultură, Ministerul Agriculturii vrea să dea peste 2,2 milioane de euro unei firme care să realizeze un nou PNDR.
Pe lista celor înscrişi în competiţie se numără Agrostar, condus de Nicolae Ştefan, Institutul de Pedologie, Academia de Studii Economice, o firmă străină, precum şi o firmă de consultanţă despre care fermierii spun că i-a lăsat cu ochii în soare, după ce le-a luat banii pe proiecte derulate cu fonduri europene, potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Bovine, Claudiu Frânc.
Fermierii însă nu se lasă atât de uşor şi vor prezenta, spre sfârşitul lunii, propriul lor PNDR, pe care îl vor pune şi la dispoziţia Ministerului Agriculturii, gratuit.
"E un document conform cu normele europene, de vreo 300-400 de pagini, realizat de 18 organizaţii de fermieri, fără statut juridic", a explicat şeful crescătorilor de Bovine, Claudiu Frânc.
Practic, în sutele de pagini se regăsesc propunerile fermierilor cu privire la modurile în care pot fi folosiţi banii europeni destinaţi agriculturii româneşti, în perioada 2014-2020.