Serviciile subordonate premierului francez le-au cerut ministerelor, la mijlocul lui august, să "interzică" transmiterea "informaţiilor sensibile" cu ajutorul smartphone-urilor, pentru a consolida securitatea sistemelor de informaţii, relatează L'Express, preluat de Mediafax.
"Apariţia în ultimele luni a mai multor încălcări în securitatea sistemelor de informaţii a dus la reevaluarea regulilor de bază", scrie L'Express, care îl citează pe Christophe Chantepy, şeful cabinetului premierului francez Jean-Marc Ayrault.
Măsurile au fost luate la două luni după dezvăluirile fostului consultant NSA, Edward Snowden, potrivit cărora Franţa, Italia şi Grecia s-ar număra printre cele 38 de "ţinte" supravegheate de către NSA.
"Acestea sunt instrucţiuni pentru securitate, intrate în vigoare de mai mult timp şi repetate cu regularitate", au declarat pentru AFP servicii subordonate premierului francez.
"Utilizarea smartphone-urilor în scop comercial ar trebui să excludă comunicarea informaţiilor sensibile. Orice informaţie sensibilă, chiar dacă aceasta nu este clasificată, trebuie să fie schimbată în terminale cu sisteme aprobate" de către agenţia naţională pentru securitatea sistemelor de informaţii, potrivit săptămânalului francez.
Aceste "informaţii sensibile" trebuie "să fie păstrate pe teritoriul naţional" căt mai mult posibil.
Documentul menţionează, de asemenea, că în conformitate cu "secretul (de stat în domeniul) apărării naţionale", transmiterea unor "informaţii clasificate" nu este "autorizat, decât prin mijloace" specifice şi prin intranet securizat.
Publicaţia franceză mai notează că "în străinătate trebuie să se ţină cont că orice conversaţie telefonică (...) poate fi interceptate frecvent în insituţii internaţionale, aeroporturi, hoteluri, restaurante" şi în cafenele cu acces la internet.
ARTICOLE POPULARE: UMOR INVOLUNTAR, da