Erorile medicale provocate de aparatura veche sau de incompetenţă?
Atunci când au probleme de sănătate, oamenii se adresează medicilor. Prea puţini bănuiesc că cei care trebuie să-i ajute, pot să le aducă moartea. Familia Cozmac din Sângerei şi acum îşi plânge copilul pierdut acum câţiva ani. "Avea opt luni şi era perfect sănătos. Am pierdut fetiţa peste o zi după ce am vaccinat-o", spune cu lacrimi în ochi Elena, mama copilului. Medicii i-au spus atunci că micuţa era bolnavă, iar injecţia nu a făcut decât să-i grăbească moartea. "Am bătut la multe uşi, dar dreptate aşa şi nu ne-au făcut", adaugă femeia.
Diagnostic greşit
O victimă a erorilor medicale este şi Maria, o femeie de 50 de ani, din Ungheni. Cei patru copii rămaşi orfani de mamă consideră că medicii au ucis-o, indicându-i un tratament greşit. "Mama a fost internată la spitalul din Ungheni şi tratată de o boală de care nu suferea. Când şi-au dat seama că nu o mai pot salva, au trimis-o la Chişinău", spune Irina, fiica Mariei. Medicii nu au mai putut s-o salveze. "Am dormit nopţi la rând pe scările spitalului, sperând că-şi va reveni. Nu pot accepta nici acum că mama nu mai este. Sunt sigură că dacă că dacă era adusă de la bun început la Chişinău, o salvam.
Oamenii se plâng foarte des de astfel de cazuri, în timp ce dosarele medicilor ajung foarte rar în instanţe. Rudele celor decedaţi sau bolnavii sunt nevoiţi să aştepte ani de zile până li se face dreptate. Medicii însă îşi justifică erorile prin salariile modeste, lipsa de aparatură pentru investigaţii, condiţii precare de lucru, precum şi prin manifestările atipice ale unor maladii.
Malpraxis şi în medicina veterinară
Nu doar oamenii devin victime ale erorilor medicale, ci şi animalele. Dorina R. din Călăraşi a cumpărat de la un medic veterinar tratament profilactic antiparazitar pentru câine. Medicul i-a propus o injecţie. "