Consumul de bere a scăzut în Germania. Deşi rămâne opţiunea preferată, populaţia şi-a diversificat în ultimii 20 de ani gusturile, orientându-se spre băuturile răcoritoare.
Berea începe să piardă teren în Germania. Este o băutură din cele mai vechi timpuri, pe bază de apă, orz şi drojdie şi a fost descoperită de sumerieni. Dar cei care au perfecţionat-o au fost călugării germani medievali: aceşti primi berari au fost cei care, an de an, au dezvoltat tradiţionala licoare galbenă, acidulată şi cu guler de spumă albă, potrivit Agerpres.
Berea medievală a devenit la un moment dat alternativa ieftină a vinului. Pentru mulţi, reprezenta o băutură puţin rafinată, menită să-i mulţumească pe cei umili în Evul Mediu. În zilele de azi, deşi consumul a mai scăzut, berea rămâne totuşi opţiunea preferată a germanilor.
Citeşte şi Cum deschizi o sticlă de bere, când nu ai desfăcător? Metoda uluitoare a unui german VIDEO
Tradiţia este importantă în Germania şi face trimitere la identitate. Este şi motivul pentru care berea este un simbol de identitate naţională iar consumul său trebuie stimulat: un german bea în medie 100 de litri de bere pe an - cel mai mare consum pe cap de locuitor din întreaga lume.
Fabricile de bere generează în jur de 65.000 de locuri de muncă şi produc circa 100 de milioane de hectolitri, ceea ce corespunde cu circa 10% din producţia mondială.
Din Shanghai până la New York, sau de la Johannesburg până în Siberia, trecând prin Buenos Aires, berea este cea mai populară băutură care se consumă, din producţie proprie, sau din import.
Şi tocmai către această piaţă mondială s-au orientat producătorii germani de bere cu proiectele lor de afaceri. Berarii germani au băgat în buzunare 7,6 miliarde de euro şi pot produce anual 150 de milioane de hectolitri de bere. În 2012, au produs însă doar 98 de milioane. În 1975 un german con