Parca m-am saturat de varianta clasica de salata de vinete, pe care de altfel o iubesc si pe care am mancat-o toata vara, si era momentul sa incerc ceva nou. Am vrut sa folosesc musai si ciupercile si ardeii copti, pentru a face foarte clar diferenta intre salata de vinete de vara si cea pe care o voi numi de acum inainte super-salata-de-vinete-tomnatica. A iesit buna! De lucru nu a fost chiar atat de mult pe cat pare, dar e intr-adevar ceva mai mult decat la varianta clasica. Totul merge mai repede daca veti coace vinetele in cuptor (se curata mult mai usor si mai “curat” insa nu au chiar gustul specific celor coapte pe gratar) si daca, imediat ce ati luat ardeii kapia de pe plita, ii puneti intr-un vas, ii sarati cu sare grunjoasa si ii lasati acoperiti 10 minute – se vor curata foarte foarte usor. Cat despre ciupercile uscate, v-am explicat deja cum se folosesc la reteta de paste gratinate cu porcini si la fel am procedat si acum. Si, bineinteles, daca aveti la indemana ciuperci proaspete, folositi-le cu incredere!
Ingrediente:
- 3 vinete medii
- 100g ciuperci uscate sau 300g ciuperci proaspete
- 2 ardei kapia mari
- o ceapa rosie mare
- 5-6 linguri ulei
- sare si piper dupa gust
Punem la inmuiat ciupercile in apa fierbinte, apoi le stoarcem bine de apa. Intr-o tigaie mare incingem uleiul si calim ceapa tocata marunt pana e translucida, o saram putin, apoi punem si ciupercile tocate marunt. Le calim impreuna 5 minute, pana ciupercile sunt crocante. Daca folositi ciuperci proaspete, caliti mai mult, pana scade toata apa lasata de ciuperci. Punem sare si piper dupa gust.
Coacem vinetele si ardeii pe plita, le curatam. Tocam apoi vinetele cu un cutit de lemn si taiem ardeii foarte marunt, apoi le amestecam pe toate impreuna cu ceapa si ciupercile. Mai punem sare, piper si un pic de ulei