De anul viitor, firmele din domenii cu evaziune ridicată, precum hotelurile, restaurantele, ori spălătoriile auto vor plăti un impozit minim, indiferent de veniturile obţinute sau dacă declară pierderi.
Din cauza impozitelor puţine colectate din aceste zone, autorităţile au luat în vizor hotelurile şi pensiunile, restaurantele, barurile şi cafenelele, saloanele de înfrumuseţare şi spălătoriile auto. Astfel, un impozit forfetar va înlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri.
Potrivit informaţiilor obţinute de EVZ, impozitul forfetar, care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2014, va fi calculat în funcţie de mai multe variabile, nu va fi o sumă fixă, ca până acum. De exemplu, un element luat în calcul este suprafaţa pe care se desfăşoară activitatea. Astfel, pentru spălătorii auto, vopsitorii, staţii de vulcanizare, staţii ITP sau tinichigerii auto, se va aplica un coeficient care pleacă de la 6 lei pe metrul pătrat pentru vulcanizare şi ajunge la 10 lei pe metrul pătrat, la staţiile ITP şi cele de mecanică auto. Suma rezultată se înmulţeşte cu cele 12 luni din an, potrivit datelor din proiectul de act normativ, aşa cum a fost discutat de Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, cu patronatele din domeniu. În ceea ce priveşte saloanele de înfrumuseţare, se va lua în calcul, printre altele, numărul de scaune.
La restaurante, alimentaţie şi catering, se pleacă de la o bază de 1.400 de lei, care va ţine cont apoi de variabile ca: rangul localităţii (4 tipuri), suprafaţa utilă a locaţiei, coeficientul de sezonalitate, coeficientul de ajustare pentru spaţiul tehnic.
Cât va plăti un restaurant de "fiţe"
De exemplu, cel mai scump restaurant din Bucureşti, cu o suprafaţă de 300 metri pătraţi, situat în zona centrală, ar urma să plătească un impozit de 11.000 de euro pe an, ne-a declarat Dragoş R