Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi Statele Unite să nu folosească forţa în Siria, cu câteva ore înainte să înceapă negocieri sub tensiune între Moscova şi Washington asupra planului rus de plasare sub control internaţional şi apoi distrugere a arsenalului chimic sirian.
O întâlnire este prevăzută joi şi vineri la Geneva între secretarul de Stat John Kerry şi omologul său rus Serghei Lavrov, însoţiţi de zeci de experţi în dezarmare, urmărind să deschidă o cale diplomatică cu privire la conflictul din Siria şi să amâne o eventuală acţiune militară punitivă anunţată de către Statele Unite.
Însă într-un articol publicat în The New York Times (NYT), în timp ce Kerry se afla deja în drum spre Eleveţia, Putin a reluat presiunile asupra Washingtonului.
El i-a acuzat mai întâi pe rebelii sirieni, ci nu armata preşedintelui Bashar al-Assad, că au comis atacul chimic de la 21 august lângă Damasc, cu scopul de a provoca "o intervenţie" a Statelor Unite.
Şeful statului rus, cel mai apropiat aliat al Damascului, a avertizat că un eventual recurs la forţă în afara cadrului Consiliului de Securitate al ONU va fi "inacceptabil" şi "va constitui un act de agresiune".
În plus, a avertizat şeful de la Kremlin, atacuri asupra Siriei ar putea să declanşeze un "nou val de terorism, (să submineze) eforturile multilaterale privind rezolvarea problemei nucleare iraniene şi conflictul israeliano-palestinian şi să destabilizeze şi mai mult Orientul Mijolociu şi Africa de Nord", prejudiciind totodată sistemul ONU.
Va fi necesar, deci, scrie Putin, ca "Statele Unite, Rusia şi toţi membrii comunităţii internaţionale să profite de ocazia (oferită de) voinţa Guvernului sirian de a-şi plasa arsenalul chimic sub control internaţional cu scopul de a-l distruge".
Putin îşi încheie avertizarea pe un ton mai conciliant, salutând "încrederea în cr